poniedziałek, 31 marca 2014

Bitki w sosie grzybowym

 
Smaczny i prosty obiad.

BITKI W SOSIE GRZYBOWYM
 

ok.80 dag schabu (lub łopatki,szynki czy karkówki)
ok.2 szkl. bulionu
1 nieduża cebula
ok.2 łyżek suszu grzybowego (zmielone na pył suszone grzyby)
listek laurowy
sól,pieprz
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
olej



Umyte mięso pokroić na kotlety i lekko rozbić,przyprawić.Posiekaną cebulę zezłocić na oleju i przełożyć do garnka.Na tym samym tłuszczu obsmażyć na rumiano mięso i dołożyć do cebuli.Podlać bulionem,wrzucić listek i susz grzybowy,dusić do miękkości.Śmietanę rozmieszać z mąką i odrobiną sosu spod duszenia.Wlać do mięsa i gotować jeszcze chwilę,aż sos zgęstnieje.Doprawić.Ja podałam do nich kaszę z warzywami i było naprawdę pysznie.
Zmielone w malakserze na pył suszone grzybki są niezwykle aromatyczne.Są świetnym dodatkiem do zup,sosów,mięs czy bigosu.

1 komentarz: