piątek, 16 listopada 2012

Drożdżowe serca z orzechowym nadzieniem


Dzisiaj pyszne i do tego śliczne serduszka z orzechowym nadzieniem.Ciasto jest przyjemne do formowania,a po upieczeniu mięciutkie i pachnące orzechami.Wyśmienite do porannej kawy i popołudniowej herbaty.Przepis z tego bloga,a oryginał i dokładny instruktaż formowania serduszek u Doroty.


 
DROŻDŻOWE SERCA Z ORZECHOWYM NADZIENIEM
 

na rozczyn: 
15g świeżych drożdży 
100ml mleka 
1 łyżeczka cukru 
1 łyżeczka mąki pszennej
 

na ciasto:
 2,5 szklanki mąki pszennej
60ml ciepłego mleka 
1 jajko 
2 łyżki roztopionego masła 
2,5 łyżki cukru 
szczypta soli

na nadzienie: 

 200g zmielonych orzechów włoskich lub pekan 
80g śmietanki kremówki 
100g jasnego brązowego cukru

ponadto: 

 1 jajko do posmarowania wierzchu bułek

uwaga: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!


Zrobić rozczyn: drożdże rozkruszyć, posypać cukrem i wymieszać.Wsypać mąkę i wlać ciepłe mleko. Dobrze wymieszać i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na jakieś 15 minut, aż drożdże "ruszą".Po tym czasie przesiać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, dodać tam resztę składników i rozczyn z drożdży. Wymieszać i na końcu dać ostudzone masło. Wyrabiać,aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny (do podwojenia objętości) przykryte ściereczką i w ciepłym miejscu.Przygotować nadzienie wymieszać zmielone orzechy, kremówkę i cukier na jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 3 części, następnie każdą z nich również na 3, tak powstanie 9 bułek. Każdą z nich wałkować cienko,posmarować nadzieniem i zwinąć jak naleśnik.Następnie naleśnik złożyć na pół i nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2cm od góry. Wywinąć na bok rozcięte części, tak aby uzyskać kształt serca.Serduszka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem w sporych odległościach bo mocno rosną,posmarować rozkłóconym jajkiem i odstawić na 30 min by podrosły.Piec ok.20min w 180st.C,aż będą apetycznie rumiane.

 
 


3 komentarze:

  1. Uroczo wyglądają te serduszka. Początkowo myślałam, że to ciasto francuskie a tu miłe zaskoczenie;) Porywam jedno;)

    pozdrawiam cieplutko

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wyglądają. I jeszcze orzechowe nadzienie! Muszą być pyyszne.

    OdpowiedzUsuń