środa, 7 listopada 2012

Chrupiące ciasteczka maszynkowe



Bardzo proste i smaczne ciasteczka,w sam raz na długie jesienne wieczory.Przyjemnie chrupiące i kruche uprzyjemnią popołudniową kawę lub herbatę,gdy za oknem szaruga.
Przepis siostry Anieli z programu ,, Anielskie smaki".


CIASTKA Z MASZYNKI SIOSTRY ANIELI
 

1/2 kg mąki poznańskiej lub wrocławskiej (nie tortowej)
2 żółtka
1 jajko 
20 dag masła
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Ze składników zagnieść krótko ciasto, nie wyrabiać,tylko tyle by składniki połączyły się.Ciasto schłodzić 1h w lodówce,a następnie kręcić przez maszynkę do mięsa z odpowiednią przystawką.Układać na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok.20 min w temp.190st.C.Ponieważ nie mam tych specjalnych przystawek do maszynki użyłam pistoletu do wyciskania ciasteczek,jakoś poszło,ale ni cholery nie zrozumiem działania tego wynalazku chyba nigdy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz