wtorek, 12 czerwca 2012
Botwinka wiosenno-letnia zupa
Pyszna zupa,która zawsze otwiera sezon wiosenno-letni.U mnie podana ''po wiejsku'' - z ziemniaczkami okraszonymi boczkiem i cebulką.Kalorycznie,ale za to pysznie.
BOTWINKA
1-2 pęczki botwinki z buraczkami
1 butelka koncentratu barszczu czerwonego
koperek
kostka rosołowa warzywna
2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki octu winnego
liść laurowy,ziele angielskie
kwaśna śmietana
sól,pieprz,cukier,majeranek
Ugotować wywar - ja robię na kości schabowej,dać listek i ziele oraz kostkę rosołową.Można również zrobić wywar bezmięsny,zupa jest równie pyszna. Kiedy wywar jest gotowy wrzucić pokrojone w kosteczkę buraczki,a po około 10 min gotowania dodać pokrojone listki i łodygi botwinki.Kiedy botwina jest miękka, wcisnąć czosnek i wlać koncentrat barszczu,podgrzać,ale nie gotować.Zupę przyprawić,dać ocet i posiekany koperek.Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.Ja podaję do tego ziemniaki okraszone cebulką i boczkiem,można podać też z jajkiem na twardo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o taką botwinkę mama mi robiła, jak byłam mała :D mniam! smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuń