wtorek, 12 czerwca 2012

Botwinka wiosenno-letnia zupa



Pyszna zupa,która zawsze otwiera sezon wiosenno-letni.U mnie podana ''po wiejsku'' - z ziemniaczkami okraszonymi boczkiem i cebulką.Kalorycznie,ale za to pysznie.





BOTWINKA

1-2 pęczki botwinki z buraczkami 
1 butelka koncentratu barszczu czerwonego  
koperek 
kostka rosołowa warzywna 
2 ząbki czosnku 
1-2 łyżeczki octu winnego 
liść laurowy,ziele angielskie 
kwaśna śmietana 
 sól,pieprz,cukier,majeranek


Ugotować wywar - ja robię na kości schabowej,dać listek i ziele oraz kostkę rosołową.Można również zrobić wywar bezmięsny,zupa jest równie pyszna. Kiedy wywar jest gotowy wrzucić pokrojone w kosteczkę buraczki,a po około 10 min gotowania dodać pokrojone listki i łodygi botwinki.Kiedy botwina jest miękka, wcisnąć czosnek i wlać koncentrat barszczu,podgrzać,ale nie gotować.Zupę przyprawić,dać ocet i posiekany koperek.Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.Ja podaję do tego ziemniaki okraszone cebulką i boczkiem,można podać też z jajkiem na twardo.



1 komentarz:

  1. o taką botwinkę mama mi robiła, jak byłam mała :D mniam! smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń