poniedziałek, 11 czerwca 2012

Racuchy drożdżowe z przepisu Babci



Racuchy,które robiła moja Babcia - smak i zapach wakacji w dzieciństwie.Uwielbiam je ,smażąc je zawsze powracają do mnie wspomnienia tego beztroskiego czasu.Chrupiące na zewnątrz,mięciutkie i puchate w środku,najpyszniejsze jak wszystko co gotowała Babcia...




RACUCHY DROŻDŻOWE Z PRZEPISU BABCI

5 dag drożdży  
2 łyżki cukru 
1 1/2 szkl ciepłego mleka 
3 jajka 
2 1/2 szkl mąki 
cukier waniliowy 
szczypta soli



Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,wlać 1/2 szkl mleka i wsypać 1/2 szkl mąki,wymieszać i odstawić na 10min.Gdy zaczyn wyrośnie wbić jajka,dać resztę mąki,cukru i mleka,wsypać cukier waniliowy i sól.Dobrze wymieszać na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany (nie może być zbyt gęste bo racuchy nie będą puszyste i miękkie) ,można dodać trochę zsiadłego mleka lub kefiru i odstawić na 1godz.Gdy ciasto wyrośnie kłaść łyżką na gorący olej i smażyć racuchy,odsączyć z tłuszczu.Podawać z dżemem,konfiturą i śmietanką lub jogurtem naturalnym,albo po prostu posypane cukrem pudrem.Latem można podać z owocami całymi lub zmiksowanymi.



5 komentarzy:

  1. Takie rodzinne przepisy są bezcenne;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babcine racuchy to remedium na wszelkie zło :)
    Chyba każda babcia ma na nie swój przepis :) Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi takie racuchy kojarzą się z jednym i to najlepszym obiadem w podstawówce - to było wspaniałe! Twoje wyglądają pysznie i kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  4. swietnie wygladaja .. robie podobnie :)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki Dziewczyny za pochwały,smażę je teraz swoim dzieciom,żeby przekazać im smak mojego dzieciństwa.Racuszki są pyszne,ale zawsze wydaje mi się,że te smażone przez Babcię były jeszcze lepsze...

    OdpowiedzUsuń