czwartek, 6 czerwca 2013
Kruche ciasteczka z dżemem
Przepyszne ciasteczka z dżemem,bardzo kruche,wręcz rozpływające się w ustach.Zniknęły w jedno popołudnie i smakowały wszystkim bez wyjątku.Ponieważ ciasto jest twarde,a ja nie chciałam poświęcać rękawa,robiłam po prostu kulki,spłaszczałam je dłonią i robiłam dołeczek na dżem palcem.Nie ujęło to im smaku,choć nie wyglądają tak ładnie jak na blogu z którego pochodzi ten smaczny przepis.Polecam!
KRUCHE CIASTECZKA Z DŻEMEM
220 g masła,
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 i 3/4 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
szczypta soli
dżem (ja użyłam marmolady)
Miękkie masło ucierać aż zbieleje, powoli dodawać cukier. Wciąż ucierając wbijać po jednym żółtku. Dodać obie przesiane mąki i wymieszać na twarde ciasto.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem okrągłe ciastka - nie trzeba zostawiać dużych odstępów, bo nie urosną dużo.Zamiast tego można formować je tak jak napisałam wyżej,a na środku zrobić palcem dołeczek i nałożyć trochę dżemu. Piec ok.12 min. w temp. 180 st.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cuda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńUwielbiam takie! Najprostsze i najpyszniejsze, zawsze cieszą :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Mniam, mniam, mniam. Nie jadłem jeszcze takich. :) CM
OdpowiedzUsuńIle wychodzi tych ciasteczeek ? :D
OdpowiedzUsuńNie liczyłam,ale wyszło dość sporo,jak się nie mylę to dwie pełne blachy takie piekarnikowe,a ciasteczka dość ciasno poukładane obok siebie.
Usuńależ one musiały być smaczne:)!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dałem całe jajka - ciastka wyszły przepyszne z marmoladą różaną tylko nie mając przyrządu do wyciskania ułożyłem takie nie wiadomo co z łyżki - ale i tak rozpływały się w ustach :)
OdpowiedzUsuńDodam tylko że było to moje 1 pieczenie ciastek - debiut dzięki Twojemu przepisowi udał się na medal :) pozdrawiam