czwartek, 6 czerwca 2013

Kruche ciasteczka z dżemem



Przepyszne ciasteczka z dżemem,bardzo kruche,wręcz rozpływające się w ustach.Zniknęły w jedno popołudnie i smakowały wszystkim bez wyjątku.Ponieważ ciasto jest twarde,a ja nie chciałam poświęcać rękawa,robiłam po prostu kulki,spłaszczałam je dłonią i robiłam dołeczek na dżem palcem.Nie ujęło to im smaku,choć nie wyglądają tak ładnie jak na blogu z którego pochodzi ten smaczny przepis.Polecam!


KRUCHE CIASTECZKA Z DŻEMEM

220 g masła,

100 g cukru pudru
2 żółtka
1 i 3/4 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej

szczypta soli
dżem (ja użyłam marmolady)



Miękkie masło ucierać aż zbieleje, powoli dodawać cukier. Wciąż ucierając wbijać po jednym żółtku. Dodać obie przesiane mąki i wymieszać na twarde ciasto.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem okrągłe ciastka - nie trzeba zostawiać dużych odstępów, bo nie urosną dużo.Zamiast tego można  formować je tak jak napisałam wyżej,a na środku zrobić palcem dołeczek i nałożyć trochę dżemu. Piec ok.12 min. w temp. 180 st.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie! Najprostsze i najpyszniejsze, zawsze cieszą :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy12:02

    Mniam, mniam, mniam. Nie jadłem jeszcze takich. :) CM

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy14:00

    Ile wychodzi tych ciasteczeek ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie liczyłam,ale wyszło dość sporo,jak się nie mylę to dwie pełne blachy takie piekarnikowe,a ciasteczka dość ciasno poukładane obok siebie.

      Usuń
  4. ależ one musiały być smaczne:)!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy19:45

    Dałem całe jajka - ciastka wyszły przepyszne z marmoladą różaną tylko nie mając przyrządu do wyciskania ułożyłem takie nie wiadomo co z łyżki - ale i tak rozpływały się w ustach :)
    Dodam tylko że było to moje 1 pieczenie ciastek - debiut dzięki Twojemu przepisowi udał się na medal :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń