sobota, 29 czerwca 2013

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką



 Latem nie może zabraknąć ciasta drożdżowego z owocami.U nas dzisiaj pyszne drożdżówki ze słodką,waniliową kruszonką i kaszubskimi truskawkami,mięciutkie i puszyste.Polecam nie tylko z truskawkami,ale i z innymi owocami - rabarbarem,malinami,brzoskwiniami, ale i z serem albo makiem. W każdym wariancie pyszne!
Przepis z bloga Moje wypieki.

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
 

ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (użyłam tortowej) 

3/4 szklanki letniego mleka 
3 czubate łyżki cukru
1 żółtko 
1/4 łyżeczki soli 
60 g miękkiego lub roztopionego masła 
12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych (dałąm 20g świeżych)
4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć) 
400 g truskawek 
1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek

Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na ok.9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.Wystudzić na kratce.

kruszonka:
pół szklanki mąki pszennej 
5 łyżek cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 
60 g roztopionego masła
 

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

3 komentarze:

  1. Jakie piękne te drożdżówki i ile ich jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena

    OdpowiedzUsuń