niedziela, 16 grudnia 2012

Pierwsza w życiu wygrana i pierniczki glazurowane


Ostatnio spotkała mnie miła niespodzianka - wygrałam w konkursie u Chillibite dwa piękne świąteczne kubki i spieniacz do mleka z Tchibo.pl.Bardzo się ucieszyłam tym bardziej,że to pierwsza moja jakakolwiek wygrana,jakoś nigdy nie dopisywało mi szczęście w tej kwestii.Serdecznie dziękuję Chillibite za prezenty (i za to,że tak cierpliwie mnie poszukiwała) i zapewniam,że kakao z pianką pite z tychże kubasków smakuje wyśmienicie i świetnie rozgrzewa w grudniowe wieczory.
A teraz coś niezwykle smakowitego - pierniczki w glazurze,mięciutkie,pachnące i przepyszne!Bardzo polecam bo naprawdę niedużo pracy przy nich,a efekt palce lizać.Piekłam je już trzy razy i ciągle nam mało.Pyszności!
Przepis z bloga Słodka pasja.


PIERNICZKI GLAZUROWANE

Składniki na 20 sztuk:
130 g kwaśnej śmietany 18%
½ łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
1 łyżka kakao
1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 2 łyżki domowej
330 g mąki pszennej
Piekarnik nagrzać do 200°C.
 

W misie miksera umieścić śmietanę, cukier, jajko i sodę oczyszczoną, rozmieszać zawartość do momentu rozpuszczenia się cukru, można to zrobić mikserem lub ręcznie za pomocą rózgi. Dodać pozostałe składniki: skórkę z cytryny, kakao, przyprawę do piernika i przesianą mąkę, wymieszać. Ciasto będzie dosyć klejące. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe polukrować, zanurzając je w całości do lukru.


 Lukier:
 
sok z 1 cytryny
cukier puder

Wymieszać do uzyskania niezbyt gęstego lukru.


  A to moje nagrody:

7 komentarzy:

  1. mmm wyglądają jak te ze sklepu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rzeczywiście pięknie i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy je upiec, aby były miękkie na święta? Jak się przechowują? Czy cały czas są miękkie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy je upiec, aby były miękkie na święta? Jak się przechowują? Czy cały czas są miękkie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedy je upiec, aby były miękkie na święta? Jak się przechowują? Czy cały czas są miękkie?

    OdpowiedzUsuń