poniedziałek, 8 października 2012

Knedle ze śliwkami

  

Kompletnie nie wiem dlaczego robię je tak rzadko,skoro je uwielbiam.Zawsze mi się wydaje,że to dużo roboty,a nigdy nie zajmuje mi to więcej niż 1/2 godz.Jakaś niezrozumiała sprawa.Są pyszne z różnymi nadzieniami - śliwkami,truskawkami,morelami,ale i z mięsem albo pieczarkami.Polecam spróbować,te ze śliwkami to fajne jesienne danie.




 
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
szczypta soli

ok.50 dag śliwek węgierek

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.Jeszcze gorące przepuścić przez praskę.Do miski włożyć ugotowane ziemniaki.Wyrównać powierzchnię i podzielić na cztery równe części. Wybrać czwartą część i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Dodać sól.Ciasto wyrobić i formować niewielkie kulki,lekko je spłaszczyć i w każdą włożyć wypestkowaną śliwkę, uformować okrągłą kluskę.Kluski gotować we wrzątku ok. 3-4 minuty od ich wypłynięcia.
Ja podałam ze śmietanką,cukrem i cynamonem,ale równie pyszne są polane bułką tartą zrumienioną na masełku.






1 komentarz:

  1. ulubione :) Moja mama robi najlepsze :-0

    OdpowiedzUsuń