środa, 3 października 2012

Bigos z młodej kapusty



Fantastyczny bigos,lekki i nietłusty ,a jednocześnie treściwy,w sam raz na kończące się lato.Świetnie smakował ze świeżo upieczonymi ciabattkami (pierwszy raz w życiu!),serdecznie polecam!
Przepis z tego bloga




BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

1 główka młodej kapusty (1,200 kg)
1 szkl. wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 średnie laski swojskiej kiełbasy
1 podwójna pierś z kurczaka
majeranek,słodka papryka w proszku,sól,pieprz
2 łyżki oleju
250 g pieczarek
1 średnia cebula
400 g świeżych pomidorów lub 1 puszka posiekanych pomidorów
1 pęczek kopru





 Z umytej kapusty oderwać pierwsze liście, jeśli jest taka potrzeba.Poszatkować kapustę.Włożyć ją do garnka.Zalać wodą.Dodać liście laurowe i ziele angielskie.Dusić do średniej miękkości ok. 25-40 min. w zależności od kapusty, od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby podlać wodą, ale dosłownie minimalnie).W między czasie pokroić kiełbasę w ćwiartki.Pokroić piersi z kurczaka w kostkę i doprawić majerankiem, papryką, solą i pieprzem.Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni.Przesmażyć na nim kiełbasę i dodać kurczaka.Smażyć wszystko do zrumienienia składników.Składniki wraz z tłuszczem odłożyć na inne naczynie.Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju.Dodać posiekaną cebulę.Zeszklić.Dodać umyte pieczarki pokrojone w ćwiartki.Przesmażyć ok. 5 min.Gotowe usmażone mięso oraz pieczarki z cebulą dodać do bigosu i dusić już do momentu, kiedy kapusta będzie całkowicie miękka.Pod koniec gotowania dodać pomidory (jeśli używamy świeżych należy je wcześniej posiekać i podgrzać w garnuszku, aby zmiękły i lekko rozpadły się) i posiekany koper.Kapustę dusić do miękkości, pozostawiając ją w małej ilości swych soków.Doprawić solą i pieprzem.Ja od siebie dodałam jeszcze dwie pokrojone  marchewki,które wrzuciłam do kapusty na początku duszenia.Bardzo nam smakował więc wchodzi na stałe do naszej kuchni,myślę,że będzie smaczny również ze ,,starej" kapusty zimą.


 
 

3 komentarze:

  1. Cudo!
    Jak dla mnie to smak lata :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam nigdy bigosu z mlodej kapusty - musze wyprobowac

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy21:09

    alez piękny jest Twój bigos! u mnie każdy czy to z kiszonej czy z włoskiej jest hmm małowyględny coś jak to https://plus.google.com/107225212807860602839/posts/frRFtcXE3Hw słabo nie? kurcze, może za długo dusze bigosy? przeważnie robię w szybkowarze, więc może kapusta za miękka się robi? a przepisu na ciabattki to gdzie szukac? bo nie ma linka, pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń