Fantastyczny bigos,lekki i nietłusty ,a jednocześnie treściwy,w sam raz na kończące się lato.Świetnie smakował ze świeżo upieczonymi ciabattkami (pierwszy raz w życiu!),serdecznie polecam!
Przepis z tego bloga
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY
1 główka młodej kapusty (1,200 kg)
1 szkl. wody
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 średnie laski swojskiej kiełbasy
1 podwójna pierś z kurczaka
majeranek,słodka papryka w proszku,sól,pieprz
2 łyżki oleju
250 g pieczarek
1 średnia cebula
400 g świeżych pomidorów lub 1 puszka posiekanych pomidorów
1 pęczek kopru
Z umytej kapusty oderwać pierwsze liście, jeśli jest taka potrzeba.Poszatkować kapustę.Włożyć ją do garnka.Zalać wodą.Dodać liście laurowe i ziele angielskie.Dusić do średniej miękkości ok. 25-40 min. w zależności od kapusty,
od czasu do czasu mieszając (w razie potrzeby podlać wodą, ale dosłownie
minimalnie).W między czasie pokroić kiełbasę w ćwiartki.Pokroić piersi z kurczaka w kostkę i doprawić majerankiem, papryką, solą i pieprzem.Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni.Przesmażyć na nim kiełbasę i dodać kurczaka.Smażyć wszystko do zrumienienia składników.Składniki wraz z tłuszczem odłożyć na inne naczynie.Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju.Dodać posiekaną cebulę.Zeszklić.Dodać umyte pieczarki pokrojone w ćwiartki.Przesmażyć ok. 5 min.Gotowe usmażone mięso oraz pieczarki z cebulą dodać do bigosu i dusić już do momentu, kiedy kapusta będzie całkowicie miękka.Pod koniec gotowania dodać pomidory (jeśli używamy świeżych należy
je wcześniej posiekać i podgrzać w garnuszku, aby zmiękły i lekko
rozpadły się) i posiekany koper.Kapustę dusić do miękkości, pozostawiając ją w małej ilości swych soków.Doprawić solą i pieprzem.Ja od siebie dodałam jeszcze dwie pokrojone marchewki,które wrzuciłam do kapusty na początku duszenia.Bardzo nam smakował więc wchodzi na stałe do naszej kuchni,myślę,że będzie smaczny również ze ,,starej" kapusty zimą.
Cudo!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to smak lata :-)
Pozdrawiam serdecznie!
nie jadłam nigdy bigosu z mlodej kapusty - musze wyprobowac
OdpowiedzUsuńalez piękny jest Twój bigos! u mnie każdy czy to z kiszonej czy z włoskiej jest hmm małowyględny coś jak to https://plus.google.com/107225212807860602839/posts/frRFtcXE3Hw słabo nie? kurcze, może za długo dusze bigosy? przeważnie robię w szybkowarze, więc może kapusta za miękka się robi? a przepisu na ciabattki to gdzie szukac? bo nie ma linka, pozdrawiam, Aga
OdpowiedzUsuń