Bardzo pyszne rożki,szybko zrobione i szybko zjedzone.W oryginale z rabarbarem,ale ,że rabarbaru już nie ma to postanowiłam zrobić ze śliwkami i to był bardzo dobry pomysł.Polecam bo naprawdę są wyśmienite!
Przepis od Komarki
SEROWE ROŻKI ZE ŚLIWKAMI
ciasto -
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
125 g twarogu
100 ml (1/2 szklanki) mleka
100 ml (1/2 szklanki) oleju arachidowego lub słonecznikowego
szczypta soli
nadzienie -
500 g śliwek
1/2 szklanki cukru brązowego (ewentualnie więcej jeśli śliwki są kwaśne)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo -
1 jajko do smarowania
cukier puder
płatki migdałowe (ja nie użyłam)
Śliwki przepołowić ,wyjąć pestki i wrzucić do garnka razem z cukrem.Gotować na małym ogniu,aż z owoców odparuje sok i zaczną przypominać powidła.Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do śliwek,zagotować i ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i cukrem
waniliowym. Twaróg przetrzeć przez sitko lub dokładnie rozetrzeć
widelcem, po czym dodać do mąki ze składnikami suchymi. Dodać mleko i
olej i szybko zagnieść gładkie ciasto. Nie można zbyt długo zagniatać,
ponieważ ciasto zrobi się rzadkie i lepkie.
Ciastko rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt ok. 0,5 cm grubości i pokroić na 10-12 kwadratów. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę duszonych śliwek,a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Każdy kwadrat złożyć w poprzek na pół, sklejając brzegi i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rożki posmarować pozostałym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec rożki około 15 minut, aż urosną i lekko się zarumienią. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem.
Ciastko rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt ok. 0,5 cm grubości i pokroić na 10-12 kwadratów. Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczkę duszonych śliwek,a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Każdy kwadrat złożyć w poprzek na pół, sklejając brzegi i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rożki posmarować pozostałym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec rożki około 15 minut, aż urosną i lekko się zarumienią. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem.
I całe szczęście, że nie ma juz rabarbaru;-). Ze śliwkami są z pewnościa o niebo lepsze! Wyglądają niebywale smakowicie! :-))
OdpowiedzUsuńświetne te rożki, skuszę się na nie :)
OdpowiedzUsuńPyszności :]
OdpowiedzUsuńWyśmienite :)
OdpowiedzUsuńUroczyście poświadczam, że pycha!!! CM
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam. rożki są trudne, mąki trzeba wziąć dużo więcej, naprawdę szybko trzeba je robić, amator może sobie nie poradzić. ale pomysł fajny, szczególnie kisiel śliwkowy pyszny
OdpowiedzUsuń