niedziela, 24 czerwca 2012

Brzydkie jak diabli,smaczne jak cholera - drożdżówki z truskawkami i czekoladą


 Jak tylko zobaczyłam ten przepis, a przede wszystkim zdjęcia moje ślinianki zwariowały.Biegiem zagniotłam ciasto, wyrośnięte wywałkowałam i nadziałam,odstawiłam do wyrośnięcia,poleciałam po dziecko do szkoły i ... No właśnie chyba za długo to trwało i truskawki puściły dużo soku i piękne drożdżówki rozjechały się z lekka.Niezrażona upiekłam i polukrowałam.Boże jakie one pyszne!! Mięciutkie, nie za słodkie, z lepiącym lukrem.Nie zważając na chorą wątrobę pożarłam trzy na raz i osiągnełam pełnię szczęścia.Bardzo polecam i na pewno zrobię z innymi owocami.Smacznego!


DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ

Ciasto: 
- 50 g + 20 g bardzo miękkiego masła
- 200 ml mleka
- 550 g + trochę maki pszennej
- 70 g+5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g truskawek (w oryginale rabarbaru)
- 50 g białej czekolady (ja użyłam deserowej,biała jest dla mnie za słodka)

 Polewa:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru



Przygotować ciasto drożdżowe: 50 g masła stopić w rondelku na małym ogniu. Wlać mleko. 500 g mąki wsypać do misy miksera, dodać 70 g cukru i szczyptę soli, wymieszać. Drożdże wkruszyć do mieszanki mleka i masła, rozpuścić je mieszając. Letnie mleko wlać do  mąki, dodać jajko i zagniatać ciasto za pomocą miksera aż będzie gładkie i będzie odstawało od ścianek naczynia ( można tez oczywiście wyrobić ciasto ręcznie - ja tak zrobiłam). Przykryć, ostawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min. W miedzy czasie przygotować nadzienie : truskawki pokroić na ósemki lub ćwiartki( rabarbar obrać, opłukać i pokroić w małą kostkę). Czekoladę posiekać. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, a następnie rozwałkować na posypanym mąka blacie na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Posmarować miękkim masłem (ja rozsmarowałam masło dłonią). Posypać 5 łyżkami cukru (użyłam brązowego- dałam jakieś 3 łyżki), rozłożyć owoce, posypać posiekana czekolada. Zaczynając od dłuższej strony zwinąć ciasto w rulon a następnie pokroić na ok. 16 kawałków grubości 3-4 cm.Piekarnik rozgrzać do temp. 190 st.. Tortownice o średnicy 28 cm (lub kwadratowa o dł. 28 cm) wysmarować masłem. Układać ślimaczki z ciasta ciasno w formie (przeciętą strona do dołu) i ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.Ja swoje ślimaczki postanowiłam upiec pojedynczo,pokroiłam w trochę szersze plastry,ułożyłam na blasze i nacisnęłam każdą przez środek drewnianą łopatką tak by boki lekko uniosły się.Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika, piec ok.30 min.
Przygotować polewę: kwaśna śmietanę wymieszać na gładko z cukrem pudrem. Upieczone drożdżówki wyjąć z piekarnika, gorące polać przygotowana polewa. Odstawić do wystygnięcia. Myślę,że z tego ciasta można upiec drożdżówki dowolnego kształtu,ciasto jest elastyczne i fajnie się formuje,naprawdę polecam!





    10 komentarzy:

    1. haha, a co tam, że brzydkie! mnie urzekły ;]

      OdpowiedzUsuń
    2. Jak one są brzydkie to ja jestem okropnie wstrętna!!! Są cudne, piękne, pachnące, chcę 1, nie 2!!!! Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    3. Wcale się źle nie prezentują! Już sobie wyobrażam jak muszą pysznie smakować :)

      OdpowiedzUsuń
    4. wyglądają ok, bez przesady :) na tyle dobrze, że zachęcają do wypróbowania przepisu :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Śliczne, takie rustykalne :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Dzięki Dziewczyny za miłe słowa,cóż może nie wyglądają jak z cukierni,ale za to smak wynagradza ich marny wygląd.Naprawdę polecam,są pyszne!

      OdpowiedzUsuń
    7. Piękne i pewnie przepyszne..pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    8. Dziękuję Szprotko,miło mi,że zajrzałaś do mnie.

      OdpowiedzUsuń
    9. Natalia, dlaczego ja nie wiedziałam, że masz bloga?! Dodano do obserwowanych! I dobrze, że w Gdańsku nie mieszkam, bo dopiero co schudłam ;)

      OdpowiedzUsuń
    10. Eh kochana,co to za blog,kompletny brak systematyczności niestety.Wolałabym mieć więcej czasu na robienie i dopracowanie zdjęć,na fajne teksty,które kłębią się w mojej głowie,ale cóż życie...Narazie dzieciaki pochłaniają 99% mojego czasu,a 1% zostaje na sen.Ale cały czas mam nadzieję,że w końcu się zmobilizuję i blog będzie pisany regularnie.Serdecznie pozdrawiam z wreszcie słonecznego Trójmiasta.

      OdpowiedzUsuń