Jak tylko zobaczyłam ten przepis, a przede wszystkim zdjęcia moje ślinianki zwariowały.Biegiem zagniotłam ciasto, wyrośnięte wywałkowałam i nadziałam,odstawiłam do wyrośnięcia,poleciałam po dziecko do szkoły i ... No właśnie chyba za długo to trwało i truskawki puściły dużo soku i piękne drożdżówki rozjechały się z lekka.Niezrażona upiekłam i polukrowałam.Boże jakie one pyszne!! Mięciutkie, nie za słodkie, z lepiącym lukrem.Nie zważając na chorą wątrobę pożarłam trzy na raz i osiągnełam pełnię szczęścia.Bardzo polecam i na pewno zrobię z innymi owocami.Smacznego!
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ
Ciasto:
- 50 g + 20 g bardzo miękkiego masła
- 200 ml mleka
- 550 g + trochę maki pszennej
- 70 g+5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 50 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500 g truskawek (w oryginale rabarbaru)
- 50 g białej czekolady (ja użyłam deserowej,biała jest dla mnie za słodka)
Polewa:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru pudru

Przygotować ciasto drożdżowe: 50 g masła stopić w rondelku na małym
ogniu. Wlać mleko. 500 g mąki wsypać do misy miksera, dodać 70 g cukru i
szczyptę soli, wymieszać. Drożdże wkruszyć do mieszanki mleka i masła,
rozpuścić je mieszając. Letnie mleko wlać do mąki, dodać jajko i
zagniatać ciasto za pomocą miksera aż będzie gładkie i będzie odstawało
od ścianek naczynia ( można tez oczywiście wyrobić ciasto ręcznie - ja
tak zrobiłam). Przykryć, ostawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok.
45 min. W miedzy czasie przygotować nadzienie : truskawki pokroić na
ósemki lub ćwiartki( rabarbar obrać, opłukać i pokroić w małą kostkę).
Czekoladę posiekać. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, a następnie
rozwałkować na posypanym mąka blacie na prostokąt o wymiarach 30x50 cm.
Posmarować miękkim masłem (ja rozsmarowałam masło dłonią). Posypać 5
łyżkami cukru (użyłam brązowego- dałam jakieś 3 łyżki), rozłożyć owoce,
posypać posiekana czekolada. Zaczynając od dłuższej strony zwinąć ciasto
w rulon a następnie pokroić na ok. 16 kawałków grubości 3-4 cm.Piekarnik
rozgrzać do temp. 190 st.. Tortownice o średnicy 28 cm (lub
kwadratowa o dł. 28 cm) wysmarować masłem. Układać ślimaczki z ciasta
ciasno w formie (przeciętą strona do dołu) i ponownie odstawić pod
przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min.Ja swoje ślimaczki postanowiłam
upiec pojedynczo,pokroiłam w trochę szersze plastry,ułożyłam na blasze i
nacisnęłam każdą przez środek drewnianą łopatką tak by boki lekko
uniosły się.Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika, piec ok.30 min.
Przygotować
polewę: kwaśna śmietanę wymieszać na gładko z cukrem pudrem. Upieczone
drożdżówki wyjąć z piekarnika, gorące polać przygotowana polewa.
Odstawić do wystygnięcia. Myślę,że z tego ciasta można upiec drożdżówki dowolnego kształtu,ciasto jest elastyczne i fajnie się formuje,naprawdę polecam!