wtorek, 1 kwietnia 2014

Jajka sadzone na śmietanie


Prosty i smaczny wiosenny obiad.
 

JAJKA SADZONE NA ŚMIETANIE
 

4-5 jajek
ok.2 szkl.śmietany kremówki 30%
sól
pieprz
koperek lub szczypiorek


Na patelnię wlać śmietanę,gotować na małym ogniu,by trochę odparowała i zgęstniała.Następnie wbijać jajka tak jak na sadzone,posolić i popieprzyć,przykryć i dusić chwilę (na małym ogniu),aż białko się zetnie,a żółtko pozostanie płynne.Przełożyć na talerz i suto posypać koperkiem lub szczypiorkiem.

Świetnie smakuje z ziemniakami puree i sałatą.



1 komentarz:

  1. Jajka i śmietana...dla mnie to nowe połączenie, a że lubię eksperymenty to już wiem co zjem jutro na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń