środa, 19 marca 2014

Schab duszony w mleku



 Bardzo dobry sposób,aby schab był kruchy i soczysty.Polecam bo jest mało pracochłonny,a efekt znakomity.

SCHAB DUSZONY W MLEKU
 

ok.1-1,5 kg schabu bez kości
1l mleka 3,2%
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
szczypta gałki muszkatołowej
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
1-2 jagody jałowca (niekoniecznie)



Umyte mięso przyprawić solą i pieprzem,obsmażyć na rumiano na gorącym maśle z olejem.Do garnka wlać mleko,dodać przeciśnięte ząbki czosnku,rozmaryn,gałkę muszkatołową i lekko rozgniecione jagody jałowca.Całość zagotować i włożyć mięso.Dusić pod przykryciem ok.1,5-2h na niedużym ogniu,aż schab będzie miękki.Wyjąć mięso z garnka,a pozostałe w nim mleko gotować ok.20min,aż odparuje i zgęstnieje. Podawać schab polany sosem.Schab doskonale smakuje również bez sosu.Jeśli podczas gotowania w mleku zrobią się grudki należy je przecedzić.Czasami do gotującego mleka dodaję również połówkę niedużej cebuli.


 

1 komentarz:

  1. Tak przygotowany schab nie jest suchy. Pyszny. Robię podobnie schab, z tym że włożony do rondla z mlekiem piekę we piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń