poniedziałek, 19 marca 2012

Pożegnanie zimy



Dzisiaj jest taki piękny dzień,słońce przyjemnie grzeje ,w związku z tym wyciągnełam wiosenne obuwie i kolorowy szal i na pożegnanie zimy ugotowałam pyszną zupkę.Pomysł zaczerpnięty z Werandy Country,a zupa jest smaczna,syta i przyjemna dla oka,w sam raz na ostatnie(mam nadzieję) chłodniejsze wieczory.




ZUPA GULASZOWA


1/2 kg mielonego mięsa
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
3-4 ziemniaki
150g pieczarek
2 marchewki
2 puszki pomidorów (dałam jedną i 2 czubate łyżki koncentratu,można dać też 1/2l soku pomidorowego) 
ok.300ml bulionu
puszka fasolki czerwonej
2 garście mrożonego groszku
po łyżeczce papryki czerwonej słodkiej i majeranku
sól,pieprz,chilli,przyprawa do gulaszu.




Cebule pokroić w krążki,czosnek wycisnąć.Ziemniaki pokroić w kostkę,marchewki w plastry,pieczarki na ćwiartki.Cebule i czosnek zezłocić na rozgrzanym oleju ,dodać mięso i dobrze wysmażyć.Dorzucić warzywa i smażyć ok.10 minut,mieszając.Dać pomidory,bulion i przyprawy,dusić ok.30-40min.W razie potrzeby dolać bulionu,na końcu wrzucić odsączoną fasolkę.Doprawić pikantnie i podawać posypaną natką ze świeżym chlebem.








4 komentarze:

  1. Lubię takie jednogarnkowce:)

    Jeśli mogę: Bardzo!!! proszę o pomoc: wypełnianie albo rozsyłanie do znajomych! 18-30 rok życia, niekoniecznie (!) mieszkający z rodzicami. Dziękuję!!! http://www.facebook.com/events/358503757495487/

    OdpowiedzUsuń
  2. zupom mówię wielgachne tak.
    a w szczególności, kiedy wyglądaja wspaniale, smakują wybornie i mają tyle kolorów!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy17:06

    PORAS MÓWI MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta zupka to naprawdę mniam!

    OdpowiedzUsuń