sobota, 24 marca 2012

Czasoumilacze

  



Pyszne małe co nieco,takie przy którym nie ma dużo pracy,a za to jest dużo przyjemności przy zajadaniu.
Przepis z lutowo-marcowej Werandy Country







MAŚLANE SERDUSZKA


3 szkl mąki krupczatki lub tortowej 
1/2 szkl cukru pudru 
1 kostka masła zimnego 
2 żółtka 
2 torebki cukru waniliowego  
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 
1 łyżeczka proszku do pieczenia (w przepisie jest soda,ale według mnie pozostawia ,,piekący" posmak na języku)




Mąkę przesiać,połączyć z cukrem pudrem i waniliowym i proszkiem ,dobrze wymieszać.Dorzucić masło i posiekać razem nożem,dać żółtka i śmietanę.Całość szybko zagnieść,zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce 1,5h.Następnie wałkować ciasto na grubość 0,5mm i wycinać serduszka(lub inne kształty).Piec ok.15min w 180 st.C,posypać pudrem.Mi najlepiej smakowały na drugi dzień obficie posypane pudrem ponieważ ciasteczka nie są zbyt słodkie(według mnie oczywiście),a następnym razem zanurzę je w rozpuszczonej czekoladzie - myślę,że będzie pycha.

3 komentarze:

  1. uwielbiam gazetę Weranda Country! inspiruje mnie każda jej strona.

    pyszne, pyszne ciacha.
    pięknie je przechowujesz - urocze pudełko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne te czasoumilacze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za pochwały,tym bardziej,że pudełko zrobiłam sama.

    OdpowiedzUsuń