wtorek, 28 lutego 2012

Z maminej kuchni - gulasz




 

To przepis z dzieciństwa.Taki gulasz jadałam w rodzinnym domu i taki gotuję teraz swoim bliskim.Mama podaje go z makaronem,a u mnie obowiązkowo z kaszą,a do tego buraczki lub ogórek kiszony.Bardzo lubimy taki gulasz i dlatego jest stałym punktem naszego menu.Jest jeszcze jeden aspekt - ten gulasz jest jedną z niewielu potraw,które zjada ze smakiem mój synek,więc pewnie i w jego dorosłym życiu gulasz będzie smacznym wspomnieniem z dzieciństwa.


  

GULASZ

ok.600g łopatki,szynki lub chudej karkówki
1 cebula
1 marchewka
200g pieczarek
2 ogórki kiszone (u mnie dzisiaj bez)
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki groszku lub 1/2 szkl groszku mrożonego
sól,pieprz,przyprawa do mięsa wieprzowego lub gulaszu,kostka rosołowa warzywna,odrobina cukru,czosnek


Mięso pokroić w niedużą kostkę,obsypać przyprawą do mięsa wieprzowego i zrumienić na oleju,przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu poddusić pokrojone w plastry pieczarki i cebulę.Marchewkę i ogórki pokroić w większą kostkę i też podsmażyć.Mięso podlać 2-3 szkl wody,dać kostkę rosołową i dusić na niedużym ogniu.Gdy już będzie prawie miękkie wrzucić marchew,ogórki,pieczarki z cebulą, pokrojoną paprykę i mrożony groszek.Dusić całość do miękkości,doprawić i zaciągnąć mąką,żeby zagęścić sos.Jeżeli używam groszku z puszki dodaję go już po ugotowaniu gulaszu.Czasami dodaję też fasolkę szparagową.Można podawać z czym dusza zapragnie - ziemniakami,kluskami,ryżem,kaszą i chlebem,każdy wariant jest pyszny.




1 komentarz: