LASAGNE BOLOGNESE
opakowanie płatów lasagne
ok.szklanki startego żółtego sera
4 pomidorki cherry
świeża bazylia do dekoracji
sos -
1/2 kg mielonego mięsa
puszka pomidorów
2 cebule
sól,pieprz,oregano,bazylia,szczypta cukru
2 ząbki czosnku
1/3 szkl czerwonego wina (ja dałam bulion warzywny)
oliwa do smażenia
beszamel -
1,5 szkl mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa,sól
Na oliwie przesmażyć posiekane cebule i czosnek,dodać mięso i razem podsmażyć.Następnie wrzucić pomidory,wlać wino (lub bulion) i poddusić kilka minut,aż pomidory się rozgotują i połączą z mięsem.Dobrze przyprawić.Beszamel - masło rozpuścić na patelni,wsypać mąkę i zrobić białą zasmażkę,wlewać powoli mleko cały czas mieszając.Sos musi mieć jednolitą konsystencję,doprawić.Płaty lasagne wrzucić na 3 minuty do posolonego wrzątku (mają być twardawe) .Formę w której będziemy piec lasagne nasmarować masłem i układać kolejno warstwy : płaty ciasta (jeden obok drugiego,tak by zakryć dno),beszamel,sos mięsny ,starty ser i znowu płat ciasta i tak do wyczerpania składników.Ostatnią warstwą musi być sos mięsny,który suto sypiemy serem.Na wierzchu układać plastry pomidorów.Piec ok.30min w 180 stC.Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.
Najlepiej smakuje z lampką ulubionego wytrawnego wina.
kocham lasagne - moglabym ja jesc codziennie :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda, szczególnie te zapieczone pomidorki :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię lasagne, wcale taka pracochłonna nie jest, ale za to jaki pyszny efekt.
OdpowiedzUsuńbezsensem jest dodawac sobie pracy i gotować płaty makaronu, ponieważ ułożone w warstwach surowe (prosto z pudełka) będą w końcowym efekcie DOKŁADNIE takie same w smaku jak te uprzednio obgotowane...
OdpowiedzUsuńi nie domniemuję, tylko wiem z autopsji - sama tak zawsze robię i wychodzi pierwsza klasa...
pozdrawiam
ola