Dzisiaj jest taki piękny dzień,słońce przyjemnie grzeje ,w związku z tym wyciągnełam wiosenne obuwie i kolorowy szal i na pożegnanie zimy ugotowałam pyszną zupkę.Pomysł zaczerpnięty z Werandy Country,a zupa jest smaczna,syta i przyjemna dla oka,w sam raz na ostatnie(mam nadzieję) chłodniejsze wieczory.
ZUPA GULASZOWA
1/2 kg mielonego mięsa
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
3-4 ziemniaki
150g pieczarek
2 marchewki
2 puszki pomidorów (dałam jedną i 2 czubate łyżki koncentratu,można dać też 1/2l soku pomidorowego)
ok.300ml bulionu
puszka fasolki czerwonej
2 garście mrożonego groszku
po łyżeczce papryki czerwonej słodkiej i majeranku
sól,pieprz,chilli,przyprawa do gulaszu.
Cebule pokroić w krążki,czosnek wycisnąć.Ziemniaki pokroić w kostkę,marchewki w plastry,pieczarki na ćwiartki.Cebule i czosnek zezłocić na rozgrzanym oleju ,dodać mięso i dobrze wysmażyć.Dorzucić warzywa i smażyć ok.10 minut,mieszając.Dać pomidory,bulion i przyprawy,dusić ok.30-40min.W razie potrzeby dolać bulionu,na końcu wrzucić odsączoną fasolkę.Doprawić pikantnie i podawać posypaną natką ze świeżym chlebem.
Lubię takie jednogarnkowce:)
OdpowiedzUsuńJeśli mogę: Bardzo!!! proszę o pomoc: wypełnianie albo rozsyłanie do znajomych! 18-30 rok życia, niekoniecznie (!) mieszkający z rodzicami. Dziękuję!!! http://www.facebook.com/events/358503757495487/
zupom mówię wielgachne tak.
OdpowiedzUsuńa w szczególności, kiedy wyglądaja wspaniale, smakują wybornie i mają tyle kolorów!
PORAS MÓWI MNIAM!
OdpowiedzUsuńTa zupka to naprawdę mniam!
OdpowiedzUsuń