poniedziałek, 5 marca 2012

Aby tradycji...- schabowy Maćka Kuronia



Właściwie,żeby było w 100% tradycyjnie niedzielnie powinien być jeszcze rosół, ale zapału starczyło tylko na schabowe - ale za to jakie! Zamarynowane dzień wcześniej są kruche i aromatyczne,naprawdę smaczne. Z przepisu nieodżałowanego Maćka Kuronia.


SCHABOWY MAĆKA KURONIA 


1 kg schabu najlepiej z kością
1-2 jajka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
250 ml mleka
sól,pieprz - do smaku


Mięso pokroić na kotlety,rozbić.Sól utrzeć z zmiażdżonym czosnkiem,majerankiem i pieprzem i taką pastą smarować kotlety.Przełożyć do szklanego lub kamiennego naczynia i zalać mlekiem.Pozostawić w zalewie 24h.Następnie mięso odsączyć a do mleka wbić jajko i roztrzepać.Kotlety panierujemy najpierw w mące,potem w mleku z jajkiem a na końcu w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju,a jeszcze lepiej smalcu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz