piątek, 3 maja 2013

Babka cafe latte


Potrzebowałam szybko czegoś słodkiego dla gościa,przewertowałam zeszyt z przepisami i wybór padł na tę oto babeczkę.Pyszna,niezbyt słodka,aromatycznie kawowa,a przy tym zrobienie jej nie zajęło mi więcej niż 15 minut (tz.mojemu mikserowi).Polecam bardzo!
Przepis z tego bloga
 
BABKA CAFE LATTE
 

250 g masła lub margaryny (dałam pół na pół)
200 g cukru 
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 
4 jajka 
350 g mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli 
75 ml mleka 
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
3 łyżeczki kakao

Lukier:
150 g cukru pudru 

3-4 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy


Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać stopniowo po 1 jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i solą i wlać mleko. Wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kawę, do drugiej kakao a trzecią pozostawić jasną. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Najpierw część z kawą, potem z kakao a na wierzch część jasną. Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 1 godziny. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z kawą, tak aby lukier był gładki i miał konsystencję łatwą do rozsmarowania. Lukrem polać wierzch ciasta..



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz